Kalle-vaari Amerikassa

Tietopalvelut  »  Kirjasto  »  Tilastot  »  Artikkelit ja esitelmät  »  Neuvonta  »  Linkit    


Opetusaineistoa alkukasvatukseen

Kalle-vaari Amerikassa on esikoululaisille ja alakoululaisille tarkoitettu opetusaineisto (n. 6-10 –vuotiaille). Monipuolinen materiaali käsittää netistä löytyvän interaktiivisen lastenkirjan ”Kalle-vaari Amerikassa” ja opetusta tukevan ohjaajan oppaan, jotka ovat saatavissa myös painettuina versioina. Lisäksi aineisto sisältää siirtolaisuutta tutuksi tekevän muistipelin sekä erilaista puuhamateriaalia. Lisätietoja.

Aineiston latauslinkit

Verkkoselaimissa suoraan avautuva interaktiivinen tarina ja muistipeli

  • Windows- ja Apple-tietokoneille (ns. html5-versio)
  • Windows-tietokoneille (ns. flash-versio, vaihtoehtoinen Windows-versio)
  • Tablet-tietokoneille (ns. html5-versio)
  • HUOM! Firefox-selaimella tarina voi alussa pysähtyä "mustaan ruutuun". Siitä pääsee eteenpäin painamalla näppäinyhdistelmää CTRL+R.
     
  • Ilman internet-yhteyttä toimiva versio - Ladataan omalle tietokoneelle. Toimii Windows-tietokoneilla. Tiedosto on pakattu zip-menetelmällä ja sisältää yhden exe-päätteisen tiedoston. Sitä ei tarvitse erikseen asentaa. "Paketin purkamisen" jälkeen tarina käynnistyy exe-tiedostoa klikkaamalla.
     
  • Muistipeli (flash-versio, toimii todennäköisesti vain Windows-tietokoneissa)

Ladattavat julkaisut

Ladattavat askarteluaineistot

Lisätietoja Kalle-vaari Amerikassa -aineistosta

Kalle-vaari Amerikassa on tarina Jennistä, joka kohtaa koulussa toisesta maasta muuttaneen oppilaan. Jenni ei ymmärrä uuden oppilaan kieltä. Jenni on neuvoton ja hän kysyykin vaariltaan neuvoa. Kalle-vaari ryhtyy muistelemaan omia siirtolaisuuskokemuksiaan Amerikassa. hänkin oli ollut ummikko-oppilas koulussa, kunnes Ruotsista muuttanut  Emmi oli hänet ”pelastanut”.

Interaktiivisessa lastenkirjassa yhdistyvät fakta ja fiktio. autenttinen kuva-aineisto yhdistyy kuvitteelliseen tarinaan ja piirroshahmoihin. Keskeistä on tarinan viesti nykypäivään. Viesti on sekä kantasuomalaisille, että tänne muuttaneille: siirtolaisuus on aina ollut ja on edelleen luonnollinen osa suomalaisten elämää.

Tarinan keskeinen opetuksellinen tavoite on siirtolaisuuteen liittyvien teemojen ja ilmiöiden tuominen tutuksi. Tärkeää on myös toisen – so. maahanmuuttajan – asemaan eläytyminen. Menneen ajan ja nykypäivän siirtolaisuuden samankaltaisuuksia avaaminen on opetuspaketin keskeisiä tehtäviä.

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös